2011. június 5., vasárnap

Rammstein - Liebe ist für alle da (2009)

 Első lemezkritikámként egy méltán ismert bandával kezdeném. 1994-ben, Németországban megszületett egy együttes, amely a hard rock az elektronikus zene és az ipari metál ötvötezeteként született meg. 6 őrült piromániás emberrel karöltve megszületett a Rammstein. Első albumukat 1995-ben adták ki és azóta is óriási dolgokat értek el. Olyan számok segítségével mint a "Du Hast" vagy a "Mein Teil" sok rajongót nyertek meg és könnyen eljutottak Németországtól távolabb országokig. Érdemes szót ejteni a koncertjeikről mely rengeteg pirotechnika és más megoldások segítségével olyan egyedivé tette az együttest mint mondjuk a Kiss. 2009-ben kiadták a 6. stúdióalbumukat a Liebe ist für alle da-t amely még az eddigi lemezeknél is botrányosabban reklámoztak hála a "Pussy" nevű számnak amelynek videóklippjében pornográf részeket is sikerült belecsalniuk. Ennek hála Németországban egyből tiltólistára került az album. Nézzük mit alakított a Rammstein!


Az albumot egy szóként is le lehetne írni: lenyűgöző. Csodálatos,hogy a 6. stúdiólemezt készítik és még mindig olyan tökéletes és imádnivaló számokat írnak, amelyeket az ember több hallgatás után sem unja meg. Az első kislemez és a vibrátoros kiadás után elmondhatjuk,hogy az együttes tagjai még mindig kegyetlenül perverzek. Ki ne emlékezne a "Keine Lust" vagy a "Mann gegen Mann" számaikra amelyek ugyanugy a perverzségük miatt szeretünk. A borító is mutatja,hogy ebben az albumban az érzelem és a testek találkozása is hallható lesz. Ilyen az "Ich Tu Dir Weh" mely szintén videóklippet is kapott és a már sokszor említett "Pussy". A Rammstein híres a kétértelműségéről is. A "Waidmanns Heil" amely a vadászatról szól "elvileg" ezt tökéletesen bebizonyítja. De található még a lemezen értelmetlen számok is ilyen a "B********" amelynek a refrénben elhangzó szava nem létezik. Lehetséges,hogy az énekes Till kitalált szava. A németen kívűl más nyelveken is készültek számok. A "Pussy"-ban volt egy kis angol de a "Frühling in Paris" franciául van.
Zeneileg is tökéletes az album. A megszokott Rammstein elemek mellet rögtön újat is tudtak mutatni. Lehet,hogy ez csak nálam van ez így de a "Haifisch" nekem egyértelműen újat mutatott. A lassú és a gyors,ütemes számokat tökéletes sorrendben helyezték rá az albumra.

Végezetűl azt mondom érdemes meghallgatni az albumot. A boltokba sem drága annyira szóval érdemes megvenni is. Mivel az összes lemezt pontozni fogom ezért ezt is. Sajnos soha se lehet tökéletes album ezért a 10-ből 9.5-öt adok neki.


Track Lista:
  1. Rammlied – 05:19
  2. Ich tu dir weh – 05:02
  3. Waidmanns Heil – 03:33
  4. Haifisch – 03:45
  5. B******** – 04:15
  6. Frühling in Paris – 04:45
  7. Wiener Blut – 03:53
  8. Pussy – 04:00
  9. Liebe ist für alle da – 03:26
  10. Mehr – 04:09
  11. Roter Sand – 03:59
Közreműködő zenészek:Richard Z. Kruspe - gitár, vokál
Paul H. Landers - gitár, vokál
Till Lindemann - ének
Oliver "Ollie" Riedel - basszusgitár
Christoph "Doom" Schneider - dob, percussion
Christian "Flake" Lorenz - billentyűs hangszerek, samplerek

Lemezeik:1995 - Herzeleid
1997 - Sehnsucht
2001 - Mutter
2004 - Reise,Reise 
2005 - Rosenrot
2009 - Liebe ist für alle da

Élő albumok:
1999 - Live aus Berlin
2006 - Völkerball

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése